Landhorst is het jongste dorp van de gemeente Sint Anthonis en zelfs van het hele Land van Cuijk: het dateert uit 1945. Het Landhorst van nu telt circa 700 inwoners. Een gemeenschap die nog jong is, maar waar veel ‘leven’ in zit en waar gemeenschapszin hoog in het vaandel staat.

Het dorp heeft een aantal basisvoorzieningen zoals Dorpshuis De Stek, Café - Partycentrum Buitenlust en Voetbalvereniging VV Menos. Voor de dagelijkse boodschappen en overige voorzieningen ligt Sint Anthonis op circa 10 autominuten en Boxmeer op circa 15 autominuten afstand. Steden als Cuijk en Venray bereik je in ongeveer 25 minuten met de auto.

De naam Landhorst heeft het dorp te danken aan de zandruggen in het landschap, die zijn overgebleven nadat het veen was afgegraven voor turf. Dergelijke verhogingen worden 'horsten' genoemd. Deze naam werd aangedragen door de Vereniging Peelbelang. De naam Koningswoude is één van de vijf alternatieve namen die de oprichters van het dorp hadden bedacht.

Watertappunten
De kerkdorpen Sint Anthonis, Wanroij, Oploo, Ledeacker, Stevensbeek, Landhorst, Westerbeek, buurtschap Rijkevoort-De Walsert en woon- en werkgemeenschap Bronlaak vormen samen de gemeente Sint Anthonis. De kernen worden met elkaar verbonden door unieke watertappunten, ontworpen door kunstsmid Juul Baltussen. Waar vroeger midden in het dorp vaak een waterpomp stond, staan nu bijzondere kunstwerken, waar zowel de dorpelingen als dorstige recreanten terecht kunnen voor verfrissing tijdens een fiets- of wandeltocht. Elk watertappunt geeft een knipoog naar de dorpsgeschiedenis.

Bij het zien van ‘Mienlift’ denk je in de mijnstreek in Zuid-Limburg aangekomen te zijn. Wat dat te maken heeft met Landhorst? Het hout uit de 'Staatsbossen' bij Landhorst, onder andere van de grove den, was uitermate geschikt als stuthout voor de mijnen en werd daarvoor dan ook veelvuldig gebruikt!

Google Maps